Primer vaig ser jo! No, jo...


Parlàvem en el darrer post (el de les Àligues) que a la nostra societat tendim a atribuir-nos ser els pioners en alguna cosa. El món geganter no és una excepció. Ja una notícia l'any 1995, a la revista GEGANTS, els geganters d'Olesa de Bonsesvalls alertaven als de Vilanova i la Geltrú que no eren els primers en dur ventiladors a dins del gegants tal i com van dir en una entrevista a TV3. Aquesta notícia, un pel banal, ens serveix per exemplificar aquesta tendència de ser els primers en algo (i sortir d'alguna manera al mapa). I segurament els antics portadors de gegants també passaven calor a dins del sgegants.

A la mateixa pàgina Manuel Azuaga titula el seu escrit: "Primera sortida a la neu amb els gegants". Segurament si que aquesta fou la primera, però no seria rar que algú properament s'ho pensés.




Una cosa semblant ha passat en les darreres setmanes on hom deia que a Premià de Mar s'estrenava el primer gegant adaptat per a gent amb dificultats físiques i/o sensorials. Ho deia La Vanguardia i també ho va dir en un parell de notícies d'un bloc anomenat Notícies de Premià de Mar. I el dia de l'estrena l'alcalde, i potser algú més, ho va tornar a dir. La llàstima és que no és així, doncs, per exemple, a Castellcir (al 2012), a Sant Vicenç dels Horts (escola la Vinyala, 2008) o a l'Hospitalet de Llobregat ja hi havien (i hi han) gegants amb característiques semblants.

També hi han hagut altres experiències entorn a la invidència. A Sant Vicenç de Montalt, des de fa uns quants anys Pedro Curad0 du el gegantó del seu poble acompanyat de la seva dona. Fins i tot se li adaptà un ball perquè ell el pogués fer sense que ningú estiguès al seu costat.



Fa cosa d'un any recordo haver vist per TV3 un programa anomenat Amb els teus ulls. Sophie era la presentadora la qual anava fent reportatges per arreu d'Europa. El handicap d'aquesta presentadora era la seva invidència. Per això anava acompanyada pel seu gos guia que era de raça dàlmata. Un dels capítols, que s'anomenava Els Gegants del Nord, va descobrir el món dels gegants de França. Un dels descobriments va ser provant-ne un d'ells.







Comentaris

Entrades populars