Del Betulonià a l'Aligot

Deiem el desembre del passat any 2009 que el nou bloc (hereu de l'antic fotolog xavi_ge) s'anomenava "Bloc d'un Betulonià". El nom tenia el seu origen en un món propi i que estava dins del seu autor. Així doncs, segons el meu entendre en el seu moment, Betulonià és natural de Betulònia i aquesta partia d'una metamòrfosi del terme "Betúlia" o "Bètulo". Més tard, descobriria que el terme "Betulònia" ja l'utilitzava Ptolomeu per parlar de Badalona.

D'aquesta manera, conservant el terme "Betulonià" he decidit afegir el terme aligot. Aligot és una au de la família dels accíptrids que és parent pròper a l'àliga (també hi ha qui parla d'una especialitat gastronòmica). A Betulònia quan parlem d'aligots, en la cultura popular, parlem d'aquelles persones que envolten a l'Àliga de Badalona en els seus seguicis populars (bàsicament 11 de setembre, Festes de Maig i Corpus).

Però per què aquesta dèria amb l'Àliga? Des de 2005 soc portador de l'Àliga de Badalona (encara que, de moment, no ballador). Ser portador d'una àliga és una cosa que no tothom pot dir que ho ha fet. És un element de la imatgeria festiva que representa el poder diví o humà. Antigament s'utilitzava per rebre personalitats del món de la política o cultura en un acte solmne. No obstant, actualment són varies les ciutats i viles que en tenen una i també es variada la seva manera de fer. A Sitges, per exemple, tira foc com un drac per la boca.

Amb tot plegat calia doncs un nom amb més personalitat que m'identifiques. Diguem doncs, que soc un aligot de Betulònia (Badalona) que va rondant per aquí i per allà i observant des de les altures i dien la seva.

Comentaris

Unknown ha dit…
M'agradat molt que tornis a escriure de les coses que son importans per a tú. Continua!

Entrades populars