Bestiari badaloní (II): Els lleons

Qui hom es passegi per la ciutat de Badalona pot tropar-se amb diversos elements de bestiari. Un d'ells és el lleó. El lleó és el rei de de la selva per la seva fertilitat, fortaleza i rapidesa. 




 El carrer Lleó es troba al barri del Centre paral·lelament entre el carrer de Mar i l'Avinguda Martí Pujol. El primer document que surt el nom d'aquest carrer és de l'any 1846, així en deixa constància el llibre "Tots els carrers de Badalona" (setembre de 2003). Es just en aquest carrer on podem trobar quatre lleons a la façana de l'edifici que fa cantonada amb el de Soledat. Així doncs, podríem pensar... "Que va ser primer l'ou o la gallina?". La lògica ens fa pensar que primer fou el nom del carrer i posteriorment hom volguès donar forma a aquell nom... Però qui sap si hi havien més lleons pel carrer homònim.

No és l'únic lleó. En trobem un altre al carrer Sant Felip de Rosés, del barri de Bufalà i un parell més al carrer d'en Prim. Tanbé a la façana del número 20 del carrer del Rector.

Al carrer Eduard Maristany a la façana de l'antiga fàbrica de La Llauna (actual escola Progrés i institut La Llauna) trobem un escut de l'estat espanyol on surt un lleó. 




Pel que respecta a la desapareguda Font dels Lleons (a la Plaça de la Vila) Badalona Recuerdos ens explica la seva història a través d'una notícia publicada a La Vanguardia del 12 de juny de 1979 (en l'època de Marius Díaz:

Desaparece una fuente

Para sorpresa de viandantes y vecinos se ha procedido a desmontar, por miembros de la brigada municipal , la fuente ubicada en la Plaça de la Vila , antigua Plaza José Antonio , frente al ayuntamiento, y que representaba en una burda imitación la fuente de los leones de la Alhambra de Granada.

La citada fuente, de dudoso gusto estético en el contexto en que fue emplazada, levantó protestas entre los vecinos, por considerarlo un insulto a la cultura catalana, protestas que el entonces alcalde Felipe Antoja, desoyó como era habitual en su consistorio. El monumento, si es que así se le puede llamar, será trasladado al depósito municipal en espera de hallar un emplazamiento más acorde con su estética. En principio se apunta al barrio de la Salud, como más probable, en la plaza frente a la asociación de vecinos de Juan Valera.

Carlos Gómez Acozar.
* Hemeroteca de La Vanguardia 12 de Junio de 1979



Comentaris

Entrades populars