El Dimoni mongol de la "falange"
Doncs bé, avui ha sigut el dia en que l'Ajuntament de Badalona ha donat a conèixer el Dimoni que cremarà el proper 10 de maig a la platja de badalonina dissenyat per Àngel Martín.
Fer un Dimoni que representi a un col·lectiu (en aquest cas Badalona) no és tasca fàcil. Després de la posta pública tothom hi posa cullerada. Hi ha qui diu que el Dimoni del 2014 (del Tricentenari?) ha de representar la sàtira i la maldat, i que dongui ganes de cremar-lo. Altres que sent simpàtic i acolorit ja n'hi ha prou. Del d'enguany se n'ha dit que representa els Estaferms, els Satanasis, un soldat romà, un samurai o un antic soldat mongol. També hi ha qui diu que el disseny de l'escut és de la Falange... Ja ho veieu que tothom hi diu la seva.
Segons la meva modesta opinió una figura així ha de ser sensible a un tema d'actualitat i que dongui gust de cremar-lo. Darrerament, i aquest és tercer, els Dimonis són atemporals, és a dir que es podrien fer tan en l'any 2014, el 1998, 80 o 71. Si fessim un repàs a la història recent dels Dimonis podriem veure el tarannà de cada Ajuntament. Per exemple, entre 2004 i 2006 hi va haber la tendència d'utilitzar la figura per homenatjar a grans autors culturals: Dalí, Cervantes i Mozart.Entre el 2007 i 2011 (a axcepció del 2010, any de la Capital cultural) es van tocar més temes internacionals i trascendents: la sequera, la crisi, el petroli i els bancs. L'actual model de Dimonis no és ni millor ni pitjor... Sinó és un símptoma de tendències polítiques. En aquest cas de les anomenades "cortines de fum".
Per part meva a la foto que acompanya l'escrit es refereix a un dels dimonis finalistes que crec que es mereixia el primer lloc. "El Dimoni 2.0" de Carles Carreras. Una antena al capdemunt demostra com podem arribar a estar de controlats per part de grans empreses internacionals. Això si que és un problema!
Comentaris